ΡΟΥΜΑΝΙΑ ,7ήμερη οδική εκδρομή, Αναχωρήσεις 2/7, 23/7, 6/8, 13/8, 20/8, 24/9, 22/10 από Καβάλα & Θεσσαλονίκη από 695!

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΖΩΓΡΑΦΙΣΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ και Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΑΪΛΑ

 

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ & ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2024

7ήμερη οδική εκδρομή 

 

Αναχώρησεις από ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ & ΚΑΒΑΛΑ

 2/7, 23/7, 6/8, 13/8, 20/8, 24/9, 22/10 

 

από 695€

 

Δεν είναι απλά άλλο ένα ταξίδι στη Ρουμανία, είναι η παρουσίαση μίας διαφορετικής Ρουμανίας, με ένα δείγμα της συμβολής του Ελληνισμού στη παραδουνάβια Βραΐλα – όπου μεγαλούργησε επιχειρηματικά και πολιτιστικά, στο Ιάσιο – όπου ο Υψηλάντης ύψωσε πρώτος το λάβαρο της επανάστασης τον Φλεβάρη του 1821, και στο μεσαιωνικό Μπρασόβ –  όπου ιδρύθηκε ελληνική παροικία. Όλα αυτά περιβάλλονται από τη Προσκυνηματική μας περιήγηση στα περίφημα Ζωγραφιστά Μοναστήρια της Μπουκοβίνα, μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σε ένα συνδυασμό ιστορίας, ορθοδοξίας και πνευματικότητας.

 

Πρόγραμμα εκδρομής  

1η Ημέρα (Τρίτη):

ΚΑΒΑΛΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ                                                                                              

Συγκέντρωση νωρίς το πρωί (05.00 Καβάλα & 07.00 Θεσσαλονίκη) και αναχώρηση για τον Προμαχώνα στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα. Διέλευση συνόρων και συνέχεια της διαδρομής για το Ρούσε στα βουλγαρο-ρουμανικά σύνορα. Με τις απαραίτητες στάσεις για καφέ και φαγητό, περνάμε τη «Γέφυρα Φιλίας» πάνω από το Δούναβη φτάνοντας προς το βράδυ στο Βουκουρέστι. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

2η Ημέρα (Τετάρτη):

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ) – ΟΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΒΡΑÏΛΑ (230χλμ)

Επιβίβαση στο λεωφορείο για να ξεναγηθούμε στην πόλη όπου οι διαφορετικές κοινότητες έχουν αφήσει το στίγμα τους και έχει το προσωνύμιο «Μικρό Παρίσι». Μια πόλη με μείγμα διαφορετικών αρχιτεκτονικών, όπως Μπέλ Επόκ, Άρτ Ντέκο, αναγέννησης, μπαρόκ και με τα τεράστια κτίρια της σοσιαλιστικής περιόδου του Τσαουσέσκου.

Θα δούμε την Αψίδα του Θριάμβου, αντίγραφο της γαλλικής, τα Παλιά Πανεπιστήμια, την  Όπερα, την Στρατιωτική Ακαδημία, το Μαυσωλείο. Θα θαυμάσουμε το Παλάτι του Λαού, το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο. Συνεχίζουμε με το ομόδοξο Ρουμανικό Πατριαρχείο, την Ελληνική εκκλησία με την προτομή του Ρήγα Φεραίου στην αυλή της, όπως και την Εκκλησία Σταυροπόλεως, η οποία κτίστηκε το 1724, από τον Ηπειρώτη Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Στρατονικέα επί Δραγουμανίας του Φαναριώτη Νικολάου Μαυροκορδάτου. Θα θαυμάσουμε τα όμορφα πάρκα και λίμνες, και στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την παραδουνάβια πόλη Βραΐλα. Η πόλη έχει διατηρήσει πολλά στοιχεία ελληνικού χαρακτήρα όπου η τοπική κοινότητα μεγαλούργησε στις αρχές του 19ου αιώνα. Βραδινή άφιξη στο ξενοδοχείο μας, τακτοποίηση, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

3η Ημέρα (Πέμπτη):

ΒΡΑΪΛΑ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ) – ΙΑΣΙΟ  (250χλμ.)

Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε τον Ελληνικό Ναό του «Ευαγγελισμού» που χτίστηκε το 1863 από την τοπική ελληνική κοινότητα, και τότε υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αρχιτέκτονας της εκκλησίας ήταν ο καταγόμενος από την Προύσα Αβραάμ Ιωαννίδης, ενώ ανάμεσα στους ζωγράφους που φιλοτέχνησαν τις τοιχογραφίες, ξεχώριζε ο Κεφαλλονίτης Κωνσταντίνος Λιβαδάς-Λιώκης. Πολύ κοντά βρίσκεται και το Ελληνικό Σχολείο της πόλης, που ιδρύθηκε στα 1866 χάρη στη δωρεά του Ανδριώτη ηγουμένου της μονής του Hurez, Χρύσανθου Πενέτη.

Στο κέντρο της πόλης βρίσκετε η Πλατεία «Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ» με το ομώνυμο Ναό του 1667, πρώην οθωμανικό τζαμί, με τη χρυσή εικόνα του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ που τη δώρισε ο Ρώσος στρατηγός Αρχιδούκας Mihail Pavlovich, ο απελευθερωτής της Βραΐλας από την τουρκική κατοχή μετά τον Ρώσο – Τουρκικό πόλεμο του 1828–1829.

Εδώ θα βρούμε και το επιβλητικό Ωρολόγιο, σύμβολο της πόλης, που ανεγέρθηκε το 1909 από την τσέχικη εταιρεία Carol Sakar. Το ρολόι είναι ένα σπάνιο αστικό έργο, καθώς εκείνη την εποχή τα ρολόγια ήταν σε πύργους εκκλησιών ή διοικητικά κτίρια. Θα δούμε το μνημείο του Αυτοκράτορα Τραϊανό του 1906, που θυμίζει τις λατινικές ρίζες των Ρουμάνων, τη Strada Regala που ήταν και ο πιο αριστοκρατικός δρόμος στο παρελθόν και το Θέατρο «Ράλλυ» του 1840 (σήμερα «Maria Filotti»).

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουμε τα παλιά πλακόστρωτα δρομάκια που θα μας οδηγήσουν στη συνοικία των Ελλήνων «Belvedere» όπου θα δούμε το σπίτι του ποιητή Ανδρέα Εμπειρίκου (σήμερα «Nicăpetre Cultural Center»), το σπίτι του μουσικοσυνθέτη και αρχιτέκτονα Γιάννη Ξενάκη, το σπίτι του συγγραφέα Παναίτ Ιστράτι (Γεράσιμος Βαλσαμής), φίλος του Καζαντζάκη – και τις «μεγάλες οικίες» των Ελλήνων μεγαλέμπορων της πόλης.

Αναχώρηση με κατεύθυνση βόρεια προς το Ιάσιο. Αυτή την ιστορική και σημαντική πόλη επέλεξε ο Αλέξανδρος Υψηλάντης για να κηρύξει την επανάσταση των Ελλήνων       κατά των Οθωμανών στις 24 Φεβρουαρίου 1821. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η Ημέρα (Παρασκευή):

ΙΑΣΙΟ – ΜΠΟΥΚΟΒΙΝΑ (Ι.Μ. ΒΟΡΟΝΕΤ – Ι.Μ. ΣΟΥΤΣΕΒΙΤΑ – Ι.Μ. ΜΟΛΔΟΒΙΤΣΑ) –  ΤΑΡΓΚΟΥ ΝΕΑΜΤΣ (285χλμ)

Πρωινό και ξενάγηση της πόλης. Το Ιάσιο ήταν διαδοχικά πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου της Μολδαβίας, των Ενωμένων  Πριγκιπάτων Μολδαβίας – Βλαχίας και της Ρουμανίας από το 1564 έως το 1918 και θεωρείται η πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας. Η πόλη έχει πολλά πανέμορφα ιστορικά κτίρια, αλλά και πολλά αιωνόβια δέντρα που προστατεύονται επίσης ως μνημεία φυσικού κάλλους. Θα επισκεφτούμε την Πλατεία της Ένωσης με το άγαλμα του Αλέξανδρου Κούζα. Εδώ δεσπόζει το οικοδόμημα στο οποίο στεγάζεται το Μέγαρο Πολιτισμού και το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ρουμανίας.

Θα δούμε επίσης το Εθνικό Θέατρο, το Δημαρχείο και τον Μητροπολιτικό Ναό, αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή την Επιβατινή, προστάτιδα των Βαλκανίων, όπου βρίσκεται και το σκήνωμα της. Επίσης θα επισκεφτούμε το Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση, την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, και την Ι.Μ. Γκόλια την οποία ανακαίνισε ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος.

Θα ολοκληρώσουμε την ξενάγηση μας με επίσκεψη στην Ι. Μ. Τσιετασούια, με τις ελληνικές επιγραφές, η οποία βρίσκεται σε ύψωμα και από εκεί θα έχουμε από ψηλά  θαυμάσια θέα της πόλης.

Αναχώρηση δυτικά προς την περιοχή της Μπουκοβίνας, το «αρχιπέλαγος των μοναστηριών», με τα περιβόητα «ζωγραφιστά» μοναστήρια, τα όποια αποτελούν  μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς την UNESCO.

Το πρώτο που θα επισκεφτούμε είναι το Βορονέτς, του   1488, η «Καπέλα Σιξτίνα» της

Ανατολής. Του οποίου η παράδοση συνδέεται με τον εθνικό ήρωα Στέφανο τον Μεγάλο  και τον Άγιο Δανιήλ τον Ερημίτη. Φημισμένο για την κυανή απόχρωση των τοιχογραφιών, γνωστό και ως «μπλε του Βορονέτς». Οι τοιχογραφημένες αγιογραφίες αναπαριστούν Έλληνες φιλόσοφους, την Ρίζα Ιεσσαί και Δευτέρα Παρουσία.

Συνεχίζουμε με Ι.Μ. Μολδοβίτσα, το οποίο χτίστηκε το 1532 ως ανάχωμα στην επέλαση των Οθωμανών. Οι τοιχογραφίες της μονής είναι κυανής (μπλε) και κίτρινης απόχρωσης και αναπαριστά διάφορα βιβλικά θέματα, με πιο γνωστά την Ρίζα Ιεσσαί και την τελική Κρίση κατά την Δευτέρα Παρουσία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η σκηνή με αναφορές στην πολιορκία της Κωνσταντινούπολης το 626 μ.Χ. με την Παναγία να προστατεύει την πόλη, αλλά και την Άλωση.

Η τελευταία επίσκεψη μας θα είναι η Ι.Μ. Σουτσεβίτσα, του 1585, η οποία συνδυάζει βυζαντινά και γοτθικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Ήταν πριγκηπική κατοικία και οχυρωμένη μονή. Έχεις τις καλύτερα διατηρημένες τοιχογραφίες με θεματολογία από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, αλλά και από τις Οικουμενικές Συνόδους. Μεταφορά στη πόλη Τάργκου Νεάμτς και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η Ημέρα (Σάββατο):

ΤΑΡΓΚΟΥ ΝΕΑΜΤΣ – Ι.Μ. ΣΕΚΟΥ – Ι.Μ NΕΑΜΤ – Ι.Μ. ΑΓΑΠΙΑ – ΜΠΡΑΣΟΒ (265χλμ)

Πρωινό και αναχώρηση με κατεύθυνση Νότια. Η πρώτη στάση μας θα είναι στην Ι.Μ. Σέκου, στην οποία είχε οχυρωθεί τον Σεπτέμβριο του 1821 ο Γιωργάκης Ολύμπιος και βρήκε ηρωικό τέλος παρασέρνοντας στον θάνατο πολλούς Οθωμανούς. Οι Οθωμανοί μετέπειτα έσφαξαν πολλούς μοναχούς και λαϊκούς και πυρπόλησαν το μοναστήρι. Το μοναστήρι κτίστηκε το 1602, υπάρχει ο τάφος του Αγίου Βαρλαάμ της Μολδαβίας, ενώ στο μουσείο της μονής υπάρχουν πολύτιμα σκεύη, άμφια του 17ου αιώνα, και ο μεγαλύτερος επιτάφιος της Ρουμανίας, όπως και χρυσοκέντητο φαιλόνιο.

Συνεχίζουμε με την Ι.Μ. Νεάμτς, η οποία έχει καταχωρηθεί από την Ρουμανία στην δοκιμαστική (tentative) λίστα της UNESCO. Το κτίσιμο της ολοκληρώθηκε το 1497 και  αντανακλά την ωριμότητα της Μολδαβικής αρχιτεκτονικής εκείνης της περιόδου, την οποία και θα θαυμάσουμε.

Επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγάπια, ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία μοναστήρια στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 1862 και πήρε το όνομα του από τον Άγιο Αγάπιο τον Ησυχαστή. Σήμερα διαμένουν περίπου 500 μοναχές.

Μετάβαση στο Μπρασόβ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η Ημέρα (Κυριακή):

ΜΠΡΑΣΟΒ (ΞΕΝΑΓΗΣΗ) – ΣΙΝΑΪΑ – ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ (160χλμ)

Μετά το πρωινό θα θαυμάσουμε το Κέντρο του Μπρασόβ, την Πλατεία Συμβουλίου, το Παλιό Δημαρχείο με τον επιβλητικό Πύργο – Ωρολόγιο, τα στενά δρομάκια και την Πύλη της Αγ. Αικατερίνης του 16ου αιώνα.

Στην συνέχεια θα επισκεφτούμε την Μαύρη Εκκλησία του 1380, την μεγαλύτερη γοτθική εκκλησία μεταξύ Βιέννης και Κωνσταντινούπολης, με το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην ανατολική Ευρώπη και την καμπάνα 6 τόνων. Θα δούμε την παλαιότερη εκκλησία της πόλης, τον ορθόδοξο ναό του  Αγ. Νικολάου με τις ωραίες αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Θα επισκεφτούμε επίσης τον Ελληνικό Ναό της Αγ. Τριάδος ο οποίος κτίστηκε από την Ελληνική Παροικία του Μπρασόβ.

Περνάμε από την πανέμορφη και γραφική πόλη της Σινάια. Η ονομασία της προέρχεται από την ιστορική Ι.Μ. του Σινά της Αιγύπτου, καθώς ο ηγεμόνας Μιχαήλ Κατακουζηνός μετά από την επιστροφή του από προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης έκτισε μοναστήρι με αυτή την ονομασία, το οποίο και θα επισκεφτούμε.

Η πόλη όμως έγινε γνωστή τον 19ο αιώνα με το πανέμορφο Κάστρο Πέλες, το οποίο έκτισε ως θερινή κατοικία το 1870, ο Ρουμάνος μονάρχης Κάρολος Ά, και συγκαταλέγεται στα ομορφότερα κάστρα της Ευρώπης. Σύντομη στάση για να θαυμάσουμε αυτό το υπέροχο κτίριο.

Μετάβαση στο Βουκουρέστι και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

7η Ημέρα (Δευτέρα):

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΒΑΛΑ)                                                                                            

Πρωινό και αναχώρηση για τον δρόμο της επιστροφής μέσω της ίδια διαδρομής με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό. Άφιξη αργά το βράδυ στην πόλη μας.

 

 

Τιμή κατ’άτομο σε δίκλινο

695€

Φιλοδωρήματα

15€

Επιβάρυνση μονόκλινου

+150€

 

 

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

Μεταφορές με πολυτελές πούλμαν με δύο οδηγούς.
Έξι (6) διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* – Μία (1) διανυκτέρευση στη Βραΐλα, Μία (1) διανυκτέρευση στο Ιάσιο, Μία (1) διανυκτέρευση στο Τάργκου Νεάμτς, Μία (1) διανυκτέρευση στο Μπρασόβ, Δύο (2) διανυκτερεύσεις στο Βουκουρέστι.
Ημιδιατροφή καθημερινά στα ξενοδοχεία (πρωινό και δείπνο).
Φόροι διαμονής στα ξενοδοχεία & διόδια.
Περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
Έμπειρος Αρχηγός-Συνοδός του γραφείου μας.
Επίσημος Τοπικός Ελληνόφων Ξεναγός.
Ασφάλεια Αστικής Ευθύνης & ΦΠΑ.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

Επιπλέον γεύματα/ποτά εντός και εκτός ξενοδοχείου.
Οτιδήποτε αναφέρεται σαν προαιρετικό.
Φιλοδωρήματα (€15) και Αχθοφορικά.
Είσοδοι σε μουσεία και επισκεπτόμενους χώρους.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Μπορείτε να ταξιδέψετε με Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
Η Ταυτότητα πρέπει να έχει να έχει ημερομηνία έκδοσης μικρότερη των 15 ετών με τα στοιχεία και σε Λατινικούς χαρακτήρες, αλλιώς πρέπει να εκδοθεί καινούργια.
Το Διαβατήριο πρέπει να έχει ισχύ 3 μηνών από το τέλος του ταξιδιού, διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί καινούργιο.
Τα ξενοδοχεία είναι τα ονομαζόμενα η παρόμοια 4*.
Μία εβδομάδα πριν την αναχώρηση θα δοθούν οι τελικές αναλυτικές οδηγίες.
Η σειρά του προγράμματος ενδέχεται να αλλάξει, χωρίς να παραληφθεί κάτι.

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ:

Μία (1) διανυκτέρευση στη Βραΐλα / Grand Hotel Orient 4*.
Μία (1) διανυκτέρευση στο Ιάσιο / Hotel Ramada 4*.
Μία (1) διανυκτέρευση στο Τάργκου Νεάμτς / Armonia by Aristocratis 4*.
Μία (1) διανυκτέρευση στο Μπρασόβ / HP Tower One Ramada 4*.
Δύο (2) διανυκτερεύσεις στο Βουκουρέστι / Rin Central 4*.

 

Για διαθεσιμότητα και πληροφορίες όσον αφορά το αναλυτικό πρόγραμμα και για κρατήσεις θέσεων, επικοινωνήστε με το γραφείο μας


ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΘΗΝΑ: 210 32 19 362 - 750, [email protected]
ΛΑΡΙΣΑ: 2410 259 401 - 402, [email protected]

 



active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης