Τσεχία

ΠΡΑΓΑ 

«Η Πράγα ήταν πάντα κοσμοπολίτικη, αλλά δε θα γίνει ποτέ ένα παγκοσμιοποιημένο χωριό.», δήλωσε ο Miroslava Hajek, ένας καλλιτέχνης διεθνούς αναγνώρισης.
«Η πρωτεύουσα της Τσεχίας είναι η πιο όμορφη της Ευρώπης» έγραψαν οι New York Times.
«Δε χρειάζεται να πάτε στην Πράγα, αν ψάχνετε για ανέφελη ευτυχία», λέει ο Angelo Ripellino.
«Είναι το ομορφότερο κόσμημα στην πέτρινη κορώνα του κόσμου», είπε ο Γκαίτε.
«Είναι ένας τόπος μαγικός», έγραψε ο φιλόσοφος Blaise Cendrars.
Ποια είμαι εγώ για να τους αμφισβητήσω; 

Μια πόλη που διαφυλάσσει την ταυτότητα και τον συναισθηματισμό της. Μεσαιωνική γοητεία, αρχιτεκτονικά ρεύματα με δόσεις από γοτθικό, μπαρόκ, αναγεννησιακό και αρ νουβό, 350 θέατρα, όπερα, 25 μουσεία, 100 πινακοθήκες και αμέτρητα τζαζ κλαμπ. Από το 1992, το ιστορικό κέντρο της Πράγας ανήκει στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Είναι χωρίς αμφιβολία από τις πόλεις με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ευρώπη. Πρωτεύουσα, που για χρόνια αποτέλεσε την έδρα των Βασιλέων της Βοημίας, κάποιοι εκ των οποίων κυβέρνησαν αργότερα ως αυτοκράτορες της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και σημαντικότατο εμπορικό κέντρο, το οποίο προσέλκυε εμπόρους από όλη την Ευρώπη. Τα πρώτα σημάδια ζωής της πόλης εντοπίζονται στο δεύτερο μισό του 9ου αιώνα, όταν ο Πρίγκηπας Borijov I έκτισε το κάστρο Βύσεχραντ στην όχθη του Μολδάβα.  

Όσα και να διαβάσετε για την Πράγα (συμπεριλαμβανομένων των διθυράμβων του Γκαίτε, Κάφκα, Κούντερα κ.λ.π.), ένα είναι σίγουρο: αυτή η πόλη δεν περιγράφεται με λόγια! Η Πράγα είναι οι εικόνες, τα χρώματα, οι άνθρωποι, η ατμόσφαιρα, η ζωντάνια, η ιστορία της! Τα θέατρα, τα μουσεία, τα μαγαζιά, τα εστιατόριά της, περιγράφονται.  

Η πρωτεύουσα της Τσεχιας, αποτελεί το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Στις μέρες μας η Πράγα έχει γίνει ένας από τους ποιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. Πολλοί η λόγοι που έχουν συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση: η είσοδος της Τσεχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Μάιο του 2004, η τέλεια γεωγραφική της τοποθεσία (πολλοί αναφέρουν την Πράγα σαν την Καρδιά της Ευρώπης) και φυσικά η ομορφιά και η πληθώρα των ιστορικών μνημείων της.

Μερικοί ελκύονται ακόμα από τις φθηνές τιμές και την γευστική τσεχική μπύρα. Η Πράγα  βρίσκεται στο κέντρο της Τσεχίας, από την μια μεριά οι οροσειρές της Βαυαρίας και από την άλλη ο ποταμός Vltava (το μεγαλύτερο ποτάμι της Τσεχίας που ρίχνεται στον Labe και στον Γερμανικό Elbe 35χλμ βόρεια της Πράγας) χωρίζουν την Πράγα σε δυο μέρη. Το κέντρο της Πράγας αποτελείται από πέντε ιστορικά μέρη, την Παλιά Πόλη (Staré Mesto), την Εβραϊκή συνοικία (Josefov) και τη Νέα Πόλη (Nové Mesto) - τα οποία βρίσκονται στην δεξιά μεριά του ποταμού Vltava – καθώς και την  περιοχή του Κάστρου (Hradcany)  και  Lesser Quarter (Malá strana) που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη του ποταμού. Πολλές γέφυρες μαζί με την διάσημη Γέφυρα του Καρόλου συνδέουν τα δύο μέρη της πόλης.

Είναι εύκολο να περιηγηθεί κανείς στην Πράγα. Σχεδόν όλα τα ιστορικά μνημεία και τα τουριστικά αξιοθέατα  βρίσκονται μέσα σε αυτά τα πέντε ιστορικά μέρη της Πράγας. Όλα είναι μαζεμένα γύρω από το κέντρο της Πράγας κάτι το οποίο κάνει τις διαδρομές με τα ποδιά μια ευχάριστη επιλογή για τους ταξιδιώτες, τα επίσης αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σας πάνε παντού και χωρίς καθυστερήσεις.

Εμείς θα χαρούμε να σας ταξιδέψουμε εκεί και να σας δείξουμε την Πράγα όπως μόνο εμείς τη γνωρίζουμε!

Εσείς γιατί περιμένετε;

 

 Mailing List mailing list
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης
active³ 5.3 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης